Sammen skaper vi goooaaal!

Forskningsparken spiller på lag
Gode lagspillere: Leif-Gunnar Hanssen, Jacqueline Nordvåg, Geir Frantzen, Michelle Opshaug og Håvard Hjallar. Fred R. Johansen var ikke til stede. (Foto: Robin Lund)

Argentinas Lionel Messi er verdens beste fotballspiller, men uten gode medspillere vinner ikke laget hans kamper i fotball-VM.

Det samme gjelder når en gründer skal utvikle en god idé. Forskningsparken i Narvik har de medspillerne gründere og bedrifter trenger for å få suksess. I disse dager avvikles fotball-VM i Brasil. Der møtes de beste fotballspillerne i verden. En av dem er altså Argentinas Lionel Messi. Han blir beskrevet som Guds gave til fotballen, men også han trenger et lag i ryggen for å kunne løfte VM-trofeet på mesterskapets siste dag. Likhetene er mange til en gründer med en veldig god ide.
– Vi i Forskningsparken i Narvik er laget og støttespillerne som er i ryggen til de som har en god idé. Vi gjør vårt ytterste for å spille gründeren god, og i fellesskap skaper vi målsjanser i form av videreutvikling av ideen, forklarer inkubatorleder Michelle Opshaug.
I fotballen er det ulike ferdigheter blant spillerne, som gjør laget sterk og stødig. Slik er det også hos Forskningsparken.
– Vi er et lag som er sammensatt av personer med ulike kompetanse. Noen har produktutvikling og produksjon som spesialfelt, noen har dypere kunn­skap om økonomi og finansiering, noen besitter kunnskap om å bygge nettverk, mens andre har ferdigheter innen marked, salg og branding.
Et slikt team rundt den gode idéen er helt uvurderlig. En gründer kommer svært sjelden langt uten et lag rundt seg, mener Opshaug.

Cup-avansement
I løpet av ett år vurderer Forsknings­parken om lag 40 ideer fra gründere/forskere og bedrifter i regionen. En del blir forkastet i første fase, mens 10-15 går videre fra første runde. Om lag tre i året blir såkalte inkubator­bedrifter og blir praktisk talt ruget frem av Forsknings­parken i Narvik.
– I første del av prosessen har vi en avklaringsfase. Der får vi en del parametre på plass og bruker en digital plattform for å finne ut om ideen er bærekraftig eller ikke. Hvis ideen overlever første runde jobber vi i dybden og får enda mer informasjon om konseptet og hvilke muligheter den har. Siste fase er at ideen blir videreført og det blir satt opp en inkubatorbedrift hos oss. Deretter vil bedriften være under våre vinger i en periode på tre-fem år. De kan leie kontor i «rugekassen» vår og blant annet få hjelp til å rekruttere medspillere på laget, utdyper Opshaug.

Hva er en god idé?
Forskningsparken i Narvik vet at det finnes mange kloke hoder i regionen, og flere av dem har ideer som kan bety mye for Narvik-samfunnet. Ideer som på sikt kan gi mange arbeidsplasser. Det er disse ideene FPN ønsker å jobbe med.
– Innovasjon er i utgangspunktet noe nytt, men det kan også være justeringer av noe som allerede er i markedet. Vi har kompetansen til å finne ut om den gode ideen din er bærekraftig, eller ikke. Hvis det er snakk om ideer vi ikke har den største kunnskapen om, har vi personer i systemet vårt som vil hjelpe oss i prosessen videre, oppsummerer Michelle Opshaug.

WEB-forskningsparken_i_narvik_large

Forskningsparken i Narvik AS
Teknologiveien 12
8517 Narvik
fpn.no
Tlf. 76 96 73 20

Forskningsparken på kartet, her finner du FPN i Narvik:

Print Friendly, PDF & Email