Starthjelperen

Starthjelperne i Futurum
Mona Gingstad, Per-Åge Nygård, Edel Storelvmo og Kirstin L. Mobakken i
Futurum er beredt til å gi gründere ekstra starthjelp. (Foto: Robin Lund .no)

For folk med spreke ideer, hårete mål eller forsiktige planer i Narvik finnes det en felles starthjelper. Utviklingsprogram Narvik støtter de gode prosjektene der det ofte ikke finnes annen hjelp.
Til nå har det ført til 13 nye arbeidsplasser og én ny pionerbedrift på kort tid.

Høsten 2012 fikk ordføreren i Narvik og Futurum dårlige tall på bordet. Flere hundre arbeidsplasser var forsvunnet med nedleggelsen av REC Scancell, ved­tak om flytting av Hurtigrutens hovedkontor og konkurser i næringslivet. Men fortvilelsen ble snudd til optimisme da Futurum og kommunen kom opp med tanken om et unikt program for utvikling av nye arbeidsplasser. Nordland fylkeskommune tente fullstendig på ideen og lovde pengestøtte.

Halvannet år etter deltar 47 små og store prosjekt i Utviklingsprogram Narvik, som forvaltes av Futurum. Selskapet jobber med næringsutvikling på oppdrag fra Narvik kommune, og direktør Edel Storelvmo er full av lovord om aktørenes spennende planer som vil føre til vekst.

– Klarer vi å realisere disse prosjektene, tipper jeg vi snakker om flere hundre nye arbeidsplasser. Bare i løpet av de siste månedene ser vi 13 nye arbeidsplasser hos de ulike deltakerne, sier hun.

Flere av deltakerne får penger i den viktige første fasen der ingen andre tilbyr støtte. Ultralyd-selskapet Eye-Life har en nyskapende skannerteknikk som kan revolusjonere medisinbransjen. For gründeren har utviklingsprogrammet betydd et være eller ikke være.

– Gründeren fant hos oss den kunnskapen og pengestøtten hun trengte for å få selskapet opp og gå. I dag er selskapet etablert i Narvik, og anslår at de vil gi 40-50 nye arbeidsplasser i første omgang. Dette er et eksempel på en person som sitter på en nyskapning, men mangler det lille løftet som skal til. Da er utviklingsprogrammet til uvurderlig hjelp for å føre prosjektet fram til Innovasjon Norge og til investorer, mener Storelvmo.

Programmet er en type spleiselag mellom næringslivet og det offentlige som trolig ikke er prøvd før. Aktører i Narvik legger ideer og planer inn i programmet. Deres innsats utgjør en egenandel som utløser penger fra fylkeskommunen. Futurum har ansvaret for organiseringen og gjennomføringen som inngår i tjenestekjøpet fra kommunen.
Programmet startet i 2013 og fortsetter ut 2015. De fire ansatte i Futurum er spent på hvem som ønsker å delta til neste år, og oppfordrer alle som har prosjekt som kan bidra til vekst i Narvik til å søke.

Utviklingsprogrammet favner alle fra en enkel gründer til større, etablerte bedrifter som ønsker videreutvikling. Og blant årets deltakere er det ny­vinninger som høyst sannsynlig fører til etablering av nye pionerbedrifter i Narvik.

– Vi tror på vekst og tilflytting til Narvik som følge av programmet. Dersom vi kan gi den første hjelpen over terskelen for deltakerne, har vi nådd målet, sier Futurum-direktøren.

 

WEB-futurum-logo

Futurum AS
Kongensgate 51
8514 Narvik
futurum.no
Tlf. 76 96 73 00

Futurum på kartet, her finner du Futurum i Narvik:

Print Friendly, PDF & Email