Loppet sykehjemspasient for hundretusener

Den dømte hjelpepleieren hevdet i retten at sykehjemspasienten blant annet brukte pengene på postordrekjøp. Illustrasjonsfoto: Robin Lund
Den dømte hjelpepleieren hevdet i retten at sykehjemspasienten blant annet brukte pengene på postordrekjøp. Illustrasjonsfoto: Robin Lund

En hjelpeverge i 60-årene er dømt for grovt underslag i Ofoten tingrett.

Det var i april 2006 at mannen, i egenskap av å være oppnevnt hjelpeverge, for første gang tok ut beløp fra en eldre manns konto. Deretter tok han ut jevnlige beløp fram til 2008. Ifølge dommen brukte han pengene til egne formål.

Mannen i 60-årene erklærte seg ikke skyldig ifølge tiltalen da rettssaken mot han startet.

Tiltalte forklarte at alt han tok ut av fornærmedes konto var gått til fornærmedes formål. Blant annet skulle noe av pengene gått til arbeide i forbindelse med utvasking og salg av fornærmedes hus. Han hevdet også at fornærmede bestilte mye klær fra Ellos og andre postordrefirma.

I følge dommen var det tatt ut tilsammen 382.682 kroner fra to ulike kontoer.

Underslaget ble oppdaget da overformynderiet i kommunen fikk ny formann, som i forbindelse med en gjennomgang oppdaget at tiltalte hadde foretatt en rekke uttak fra den eldre mannens bankkontoer, uten at det kunne dokumenteres at det ble gitt en forklaring på uttakene.

Mannen får en straff på 75 dagers fengsel hvorav 50 dager gjøres betinget med en prøvetid på to år. I tillegg må den tidligere hjelpevergen betale den eldre mannen 200.000 kroner i erstatning.

Kilde: NRK Nordland

Print Friendly, PDF & Email