Salmonella funnet i kjøtt fra Kuraas

Salmonella-bakterier som invaderer menneskeceller. Illustrasjonsfoto: Rocky Mountain Laboratories, NIAID, NIH
Salmonella-bakterier som invaderer menneskeceller. Illustrasjonsfoto: Rocky Mountain Laboratories, NIAID, NIH

Kjøttvirksomheten Kuraas AS i Narvik har trukket tilbake en rekke produkter basert på svinekjøtt etter Salmonella-funn.

Produktene er solgt i Nordland, Troms og Finnmark i perioden 25.-30. mai 2011. Mattilsynet melder at produktene er trukket tilbake på grunn av funn av Salmonella -bakterier i svinekjøttet, og det kan derfor forekomme Salmonella i disse produktene.

Dersom det er Salmonella i varene kan bakterien føre til sykdom hos mennesker og dyr. Salmonella-bakterier kan gi mange typer sykdom, mest vanlig er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og/eller feber.

Varene er solgt i følgende butikker:
– ICA og Rimi-butikker i Nordland, Troms og Finnmark, samt Matkroken Sørvågen: Nakkekoteletter med og uten bein, skinkestek uten bein, svinekoteletter uten bein, kjøttdeig av svin med salt og vann – alle med produksjonsdato etter 24.05.2011.
– Bunnpris Leknes: Nakkekoteletter, svinekoteletter, ytrefilet fra svin, flatbiff fra svin, alle solgt i ferskvaredisk.
– Eurospar Narvik: Nakkekoteletter og indrefilet av svin, solgt i ferskvaredisk.
– Coop Mega Elvebakken, Alta: Grillbein, solgt i varmedisk.
– Rema 1000 Ankenes (Narvik), Coop Prix Sjøvegan og Rimi Sama: Kotelettkutt, ferdig pakket. Produktene skal ikke lenger være tilgjengelige for salg.

Privatpersoner som har kjøpt produktene kan levere disse tilbake på kjøpsstedet.

Mattilsynet er ikke kjent med at noen er blitt syke etter å ha spist disse produktene. Personer som er bekymret for helsetilstanden etter å ha spist kjøttvarene, bør kontakte sin fastlege.

Salmonella-bakterier dør ved steking og koking. Kjøttprodukter av kvernet kjøtt må alltid være gjennomkokt eller gjennomstekt før de spises. Etter kontakt med rått kjøtt må man alltid vaske hender, kniver og skjærefjøler grundig med varmt vann og såpe.

Mattilsynet arbeider med å kartlegge mulige kilder til den påviste smitten.

Kilde: Mattilsynet

Print Friendly, PDF & Email