Bygd i Tysfjord inntar verdens soverom

Musken soversomsfamilie
IKEA har norske navn på sine soveromsprodukter. Tysfjord-bygda Musken navngir en av soveroms-seriene. (Foto: produsenten)

Tysfjord-bygda Musken har fått en soveromsfamilie oppkalt etter seg i årets IKEA-katalog. Med 219 millioner lesere i 47 land, er IKEA-katalogen den mest leste trykksaken i verden.

– Det er veldig morsomt at Musken har blitt valgt ut i årets IKEA-katalog, og at det dermed blir et velbrukt navn i alle verdenshjørner. Det er ikke hver dag at vi blir verdenskjente, så dette er vi stolte av. Hvem vet, kanskje det bidrar til at flere turister får lyst til å ta turen hit, sier ordfører i Tysfjord kommune, Tor Asgeir Johansen.

I begynnelsen var det bare svenske stedsnavn som ble valgt til IKEAs produktserier, men senere ble dette utvidet til å omfatte hele Skandinavia. I år er norske stedsnavn godt representert i katalogen, som har rettet oppmerksomheten mot soverom og bad, og innredningsløsninger som kan bidra til å gi nordmenn en bedre start på dagen.

Norsk på soverommet
Bak hvert navn finnes et nøye gjennomtenkt system. Det er soveromsproduktene som har fått norske stedsnavn. En sofa døpes derimot alltid etter et svensk sted, mens et teppe får navn etter et dansk sted. Mindre produkter får ofte et navn som kan assosieres med produktet, som for eksempel det pedagogiske barneproduktet DUKTIG.

Mange hensyn
Det er mange hensyn som må tas før IKEA velger et stedsnavn til produktene sine.

– Å velge navn er en viktig prosess, og flere kriterier må være oppfylt. Navnet må ikke være for langt eller for kort, det må være forståelig og må ikke gi noen negative assosiasjoner på andre språk. Derimot kan et IKEA-navn gjerne inneholde å, ä og ö, siden det reduserer sjansen for at samme ord finnes på et annet språk, sier varehussjef på IKEA Leangen, Per Hangerhagen.

Kilde: IKEA pressemelding

Print Friendly, PDF & Email